14. HÁZIÁLLATOK

 

Kedvtelésből tartott állatok utaztatása

 

A kutyák, macskák és görények EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel, érvényes veszettség elleni védőoltással, valamint EU kisállat útlevéllel (Pet Passport). A feltételek teljesítéséhez a szolgáltató állatorvostól kérhetnek segítséget a kisállat tulajdonosok.

Fontos, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel. Az első veszettség elleni védőoltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazás megkezdéséhez.

Ha olyan Európai Unión kívüli országból történik a hazautazás, ami nem szerepel a vonatkozó rendelet II. mellékletében, azaz veszettség szempontjából aggályos, akkor az állatot veszettség vírus elleni ellenanyag tartalom kimutatására irányuló vizsgálatnak kell alávetni. Fontos, hogy ez időigényes művelet, a vizsgálatot például leghamarabb a veszettség elleni oltás után 30 nappal végezheti el a szolgáltató állatorvos, továbbá kedvező eredmény esetén (legalább 0.5 NE/ml) is a vérvételtől számított három hónapos várakozási idő letelte után kezdhető meg az utaztatás az EU területére. Amennyiben a szállítani kívánt állat az EU területének elhagyása előtt rendelkezett ilyen kedvező eredményű teszttel és ezt a tulajdonos az útlevélben foglaltakkal bizonyítani tudja, valamint az állatot a veszettség elleni védőoltás érvényességi idején belül újraoltották, nem szükséges a három hónapos várakozási idő teljesítése.

Ha az állat még nem rendelkezik útlevéllel, azt a szolgáltató állatorvos az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazás alatt mindkét iratot magunknál kell tartanunk. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie, továbbá legfeljebb öt állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célú utaztatásnak.

 

A személyes poggyászban behozott állati eredetű termékek behozatali tilalma


Felhívjuk a figyelmet, hogy mivel fennáll állatbetegségek az Európai Unióba való behurcolásának veszélye, bizonyos állati eredetű termékeknek (hús-, és tejtermékeknek) az EU-ba történő behozatalára szigorú eljárások vonatkoznak. Ezek az eljárások nem vonatkoznak az állati eredetű termékeknek az EU 27 tagállama közötti szállítására, valamint az Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból és Svájcból származó állati eredetű termékekre.

Amennyiben az állati eredetű termékek nem felelnek meg a szabályoknak, az EU-ba való érkezéskor azokat át kell adni hatósági megsemmisítésre. 

Amennyiben nem jelenti be ezeket a termékeket, megbírságolhatják, vagy büntetőjogi eljárást indíthatnak Ön ellen.

Bővebb információk elérhetők a 206/2009/EK rendelet IV. mellékletében

Ügyfélszolgálat kontaktpont elérhetősége

Vissza a tartalomjegyzékhez

 

Frissítve: 2019. május 27.