14. HÁZIÁLLATOK

 

Kedvtelésből tartott állatok utaztatása

 

A kutyák, macskák és görények EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel, érvényes veszettség elleni védőoltással, valamint EU kisállat útlevéllel (Pet Passport). A feltételek teljesítéséhez a szolgáltató állatorvostól kérhetnek segítséget a kisállat tulajdonosok.

Fontos, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel. Az első veszettség elleni védőoltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazás megkezdéséhez.

Ha olyan Európai Unión kívüli országból történik a hazautazás, ami nem szerepel a vonatkozó rendelet II. mellékletében, azaz veszettség szempontjából aggályos, akkor az állatot veszettség vírus elleni ellenanyag tartalom kimutatására irányuló vizsgálatnak kell alávetni. Fontos, hogy ez időigényes művelet, a vizsgálatot például leghamarabb a veszettség elleni oltás után 30 nappal végezheti el a szolgáltató állatorvos, továbbá kedvező eredmény esetén (legalább 0.5 NE/ml) is a vérvételtől számított három hónapos várakozási idő letelte után kezdhető meg az utaztatás az EU területére. Amennyiben a szállítani kívánt állat az EU területének elhagyása előtt rendelkezett ilyen kedvező eredményű teszttel és ezt a tulajdonos az útlevélben foglaltakkal bizonyítani tudja, valamint az állatot a veszettség elleni védőoltás érvényességi idején belül újraoltották, nem szükséges a három hónapos várakozási idő teljesítése.

Ha az állat még nem rendelkezik útlevéllel, azt a szolgáltató állatorvos az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazás alatt mindkét iratot magunknál kell tartanunk. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie, továbbá legfeljebb öt állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célú utaztatásnak.

 Ügyfélszolgálat kontaktpont elérhetősége

Vissza a tartalomjegyzékhez

​