Az EURES (European Employment Services - Európai Foglalkoztatási Szolgálat) hálózat célja, hogy szolgáltatásokat nyújtson munkavállalók és munkaadók számára, akik élni szeretnének a személyek és a munkaerő szabad áramlásának elve által nyújtott lehetőségekkel. Az EURES-tanácsadók naprakész információt nyújtanak az EU/EGT tagállamok élet- és munkakörülményeiről, és tájékoztatják az érdeklődőket a biztonságos külföldi munkavállalásról.

Ne feledje: Az EURES szolgáltatásai mindenki számára térítésmentesek.

Ha egy másik országban tervez munkát vállalni, az esetleges csalások, átverések, veszteségek és egyéb negatív tapasztalatok elkerülése érdekében fontos, hogy még indulás előtt körültekintően és hiteles forrásból tájékozódjon. Ebben segítséget nyújthat az EURES. Tájékoztatást adnak a biztonságos külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, az uniós országok munkaerőpiaci helyzetéről, kereslet és kínálat viszonyáról, álláslehetőségekről, a  tagállamok  élet-  és  munkakörülményeiről,  foglalkoztatási szabályairól, társadalombiztosítási és adózási rendszeréről.

 

A Rendőrség és az EURES közös ajánlásai, hogy a munkavállalásnak egy másik országban ne legyen áldozata:

 • Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen.
  Használja az
  EURES-t az álláskereséshez.  

 • Amennyiben magán-munkaközvetítő szolgáltatásait venné igénybe, előtte mindenképpen kérjen információt az EURES-hálózat munkatársaitól. A Magyarországon bejegyzett magán-munkaközvetítők nem jogosultak közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat beszedni az álláskeresőtől. Óvakodjon a jól fizető és egyszerű külföldi munkákat kínáló magánszemélyektől!
 • Még elutazás előtt tájékozódjon az ország munkavállalási szabályairól, társadalombiztosításáról, várható fizetéseiről és váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.
 • Mielőtt igent mondana egy külföldi állásajánlatra, előtte szerezzen be információkat a munkaadóról és a várható munkakörülményekről.
 • Nyelvtudás nélkül vagy alacsony szintű nyelvtudással semmiképpen ne vállaljon el külföldi munkalehetőséget, mert átverhetik.

 • Készüljön fel arra az esetre is, ha a beígért külföldi munkalehetőség, a munkaszerződése és a valóság egymástól eltérnek, ha munkajogi problémái támadnak, foglalkoztatására vonatkozó panaszai támadnak, nem kapja meg a fizetését, akkor ezekben az ügyekben kizárólag az adott tagállam munkaügyi hatósága jogosult eljárni.

 • Gyanakodjon, ha egy külföldi munka hirdetésében „könnyű” vagy „erotikus” munkát ígérnek, nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás, vagy ha elérhetőségként csupán egy mobiltelefonszámot vagy jeligét adnak meg.

 • Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetségnek, konzulátusnak és a rendőrségnek a telefonszáma, továbbá azokat azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat.

 • Hozzátartozóinak hagyjon otthon fénymásolatot az útleveléről, személyi igazolványáról, valamint egy nem régi fotót az arcképéről. 

 • Amint megérkezett, mielőbb értesítse családját vagy közeli barátait. Hozzátartozóinak mindig legyen pontos információja a másik országbeli lakhelyéről, tartózkodási helyéről, elérhetőségéről, munkáltatójáról. Azonnal tájékoztassa őket, ha bármi változás következik be ezekben, maradjanak rendszeres kapcsolatban. Legyen önök közt egy titkos jelmondat arra az esetre, ha bajba kerülne, kényszerítik, vagy nem beszélhet nyíltan.

 • Mindig tartsa magánál a személyes iratait. Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél Ön személyesen is legyen jelen.

 • Ne írjon alá semmit, amit nem ért pontosan.

 • Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből haza tud utazni és ne engedje, hogy anyagi függőségben és kiszolgáltatottságban tartsák.

 • Ha iratait, telefonját elvették, fogva tartják, eladták vagy prostitúcióra kényszerítették, minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez. Még akkor is, ha akaratán kívül kisebb bűncselekményekbe keveredett, vagy ezekre kényszerítették (pl. feketemunka, illegális tartózkodás, hamis iratok stb.) Ha mégis bajba vagy veszélybe kerülne, azonnal lépjen kapcsolatba a Rendőrséggel és a magyar nagykövetséggel.


 

Ne feledje, minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez.
Ha úgy érzi, külföldön becsapták, bajban került, hívja azonnal a kinti rendőrséget vagy a magyar nagykövetséget, konzulátust!
A rendőrség segélyhívószáma Európában: 112

Ez egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen. Az Ön hívását egész Európában szakképzett diszpécser fogadja, aki – a készenléti szervek nemzeti rendszerétől függően – vagy közvetlenül koordinálja az esetet, vagy átkapcsol a leginkább releváns szervezethez (ami tipikusan a mentők, a katasztrófavédelem, vagy a rendőrség).

 

10 tipp a biztonságos külföldi munkavállaláshoz

 

1. Valószínűleg nem az apróhirdetések között találja meg álmai állását!

Egy megbízható külföldi munkáltató vagy közvetítő, aki minőségi szakembereket keres, nem apróhirdetési rovatokban vagy ingyenes online portálokon hirdet. Az ellenőrizetlen állásreklámok helyett válassza a hiteles állásforrásokat: az EURES-portálon (eures.europa.eu) kizárólag valós és ellenőrzött cégek hiteles állásajánlatai szerepelnek, a célország munkaügyi szervezetének online állásadatbázisában is tud az aktuális és hivatalosan bejelentett, betölthető pozíciók között keresni.

2. A vágyott munkalehetőség nem fog minden erőfeszítés nélkül az ölébe hullani!

Gyanakodjon, ha a hirdető sem nyelvtudást, sem szakmai végzettséget vagy tapasztalatot nem kér a külföldi állás betöltéséhez, ugyanakkor magas jövedelmet és teljes körű ügyintézést ígér. Gondolja át: ha tényleg ennyire csábító az ajánlat, miért ne találnának rá helyben is megfelelő munkaerőt?

3. Nézzen utána alaposan, ki hirdeti az állást!


Előfordul, hogy az illegális és bejegyzetlen magán-munkaerőközvetítő cégek vagy álneveket használó, csaló magánszemélyek hamis adatokkal próbálnak pénzt kicsikarni a gyorsan külföldre vágyó munkavállalóktól. Soha ne vegye igénybe olyan cég vagy magánszemély szolgáltatását, akinek nincs megfelelő engedélye! Az ellenőrzésben segítséget nyújtanak a hazai EURES-tanácsadók.

4. ​Figyeljen a hirdetés stílusára, nyelvezetére, megjelenésére!


Árulkodó lehet, ha a hirdetőnek nincs saját céges e-mail címe és honlapja, de az is gyanús, ha a cégadatok (cím, székhely, adószám) sem találhatók a cég weboldalán. Óvakodjon, ha a hirdetésben hangzatos nyelvi fordulatok szerepelnek (pl. „A szerencse most Önre mosolygott!"), ha túl sok az ígéret, ha a szöveg helyesírási és szerkesztési hibákkal van tele, és ha előre pénzt kérnek a jelentkezőktől (pl. a kiutaztatásáért vagy szállásért). Ha a hirdető a foglalkoztatási szolgálattal való együttműködésre hivatkozik, ellenőrizze, hogy valóban így van-e.  

5. Ne dőljön be az erőszakos sürgetésnek!


A csaló magánközvetítők sokszor mielőbbi jelentkezésre (és kisebb- nagyobb összegek befizetésére) kényszerítik, sőt, stresszelik a munkára jelentkezőket,
hogy idejük se legyen alaposan végiggondolni a körülményeket. Ne feledje, hogy a helyzet alapos átgondolása, a döntés meghozatala és a megfelelő felkészülés mindig időt vesz igénybe. Ezzel a valódi és hiteles munkaközvetítők, a munkáltatók is tisztában vannak és nem élnek ilyen nyomásgyakorlási eszközökkel.  

6. Szűrje ki a régóta neten keringő hamis hirdetéseket!

Bizonyos állásajánlatok (némi változtatással, új kapcsolattartási adatokkal) időről időre újra felbukkannak az interneten. Ha olyan érzése van, hogy ezt a hirdetést már látta valahol, nézzen utána, mit írtak róla mások a közösségi oldalakon, fórumokon. Ha Ön előtt már többen pórul jártak, ne sétáljon bele ugyanabba a csapdába!

7. Az ígéreteket állítsa szembe a valósággal és a tényekkel!

Tanulmányozza alaposan
a megcélzott ország élet-
és munkakörülményeit, a munkaerőpiac keresleti és kínálati viszonyait, a foglalkoztatási szabályoknak megfelelő fizetési normákat, és csak ezen információk birtokában döntsön egy külföldi állás megpályázásáról.

8. Ne engedje, hogy a kora, neme vagy származása alapján ítéljék meg a munkáját! 

Ne fogadjon el kevesebb bért annál, mint amennyi törvény szerint megilleti.
Az egyenlő bánásmód mindenkinek jár. 
Joga van előzetesen tájékoztatást és panasz esetén megfelelő segítséget kapni.

9. Iratai, hivatalos papírjai, okmányai mindig legyenek Önnél! 

Előfordulhat, hogy a csalók mindenféle kitalált indokkal elkérik és visszatartják a hivatalos iratait.
Az eredeti okmányait (hivatalos személyen kívül) soha senkinek ne adja oda, kizárólag azok fénymásolatát.

10. Munkaszerződés nélkül ne kezdjen el dolgozni! 

Előzetesen áttanulmányozott, megértett, és felelősséggel aláírt munkaszerződés vagy írásbeli megállapodás nélkül ne álljon munkába.
Ha kétségei vannak, hogy a munkaadó ténylegesen bejelentette-e, ellenőriztesse le a helyi illetékes társadalombiztosítási szervnél! 


A foglalkoztatására vonatkozó panaszaival kapcsolatban az adott tagállam munkaügyi hatósága jogosult eljárni.

 

Ne váljon áldozattá külföldön!

 

Az EURES Magyarország és az Országos Rendőr-főkapitányság 2012-ben közös kampányt indított „Ne váljon áldozattá külföldön!” címmel, hogy felhívja a figyelmet a külföldi munkavállalás buktatóira, és tanácsokat adjon a biztonságos elhelyezkedéshez.


Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!

 

 
 
Frissítés: 2021. május 11.