​Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy könnyebben menjen! Külföldről hazatérő munkavállalók részére, akik elveszítették az állásukat

 1. Tanulmányozza a tájékoztatót az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétellel és ellátással kapcsolatban.
  Olvassa el a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat álláskeresőknek szóló információit is.

 2. A járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel nem kell személyesen megjelennie a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán. Az esetlegesen szükséges személyes megjelenésről minden esetben tájékoztatást kap. 
  Az illetékesség foglalkoztatási osztályát az NFSZ szervezetkereső oldalán keresztül is elérheti.

 3. Álláskeresőként a nyilvántartásba vételi szándékát online ügyintézés keretében, elektronikusan jelezheti.
  Használja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületét
  https://eugyintezes.munka.hu.
  Kérjük, figyeljen arra, hogy minden adatot pontosan töltsön ki, adja meg TAJ számát és a születési dátumát, kövesse az útmutatást.

 4. Az elektronikus regisztrációt követően az illetékes foglalkoztatási osztály ügyintézője felveszi Önnel a kapcsolatot, és tájékoztatja a további teendőkről.
 

 Az álláskeresési ellátás megállapításához szükséges PDU1 nyomtatvány beszerzése

A külföldről hazatérő magyar munkavállalók számára a hazai álláskeresési ellátás megállapításához a PDU1 nyomtatvány beszerzése is szükséges.

Miután postai úton ezen igazolások bekérése a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben bizonytalan ideig nem lehetséges, az európai uniós munkavégzés leigazolására szolgáló PDU1-es formanyomtatványt – a lent felsorolt tagállamokból hazaérkezők - elektronikusan kérjék ki az érintett tagállam foglalkoztatási szervezetétől a megadott email címeken!

Ausztria
ams.ewrverbindungsstelle@ams.at
Hollandia
wwinternationaalhengelo@uwv.nl
Luxemburg
u1@adem.etat.lu
Szlovákia
podatelna@socpoist.sk
Románia
adriana.pert@anofm.ro
Csehország
monika.bohatova@uradprace.cz
lucie.pertlova@uradprace.cz
posta@uradprace.cz

Svédország
kontakt@gsakassa.se
Írország
info@welfare.ie

 

Milyen dokumentumokat kérhetnek az egyes tagállamok a PDU1-es igazolás kiállításához?
Összegyűjtöttük ezen az oldalon, hogy könnyebben menjen!


Nyilvános hozzáférési felület: Az u
niós országok szociális biztonság koordinációjában illetékes intézmények címtára

PAI (Public Access Interface) - Nyilvános hozzáférési felület: a polgárok által is elérhető nyilvános csatlakozási felület a tagállamok szociális biztonsági intézményei címtárához. Ez a címtár többek között a munkanélküli ellátások (unemployment benefits) területen is tartalmazza az összes hivatal elérhetőségét, ahová személyesen is mehetnek az ügyfelek szociális biztonsági ügyeiket intézni.


 Ha Ausztriából tért haza és az AMS-hez kell fordulnia a PDU1 igazolás kiállításáért

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) tájékoztatása szerint az ausztriai munkaviszony igazolását szolgáló PDU1 kiállításához a következő adatok megadása szükséges:

 • az ügyfél teljes neve
 • pontos címe
 • osztrák társadalombiztosítási száma
 • ausztriai foglalkoztatásának kezdete és vége

A PDU1 igazolás igénylését ezen az oldalon kezdheti, majd válassza az Antrag Formular U1 linket, ahol bejön az eAMS elektronikus igénylőlapja. 
A gyorsabb ügyintézés érdekében javasoljuk, hogy ezen a felületen küldjék be kérésüket. 

Az e-mailes ügyintézés hosszabb időt vehet igénybe! Ha az e-mailben AMS-nek küldött kérelme nem tartalmazza a fentiekben kért információkat, nem fogák tudni kiállítani Ausztriában az igazolást. A kiállított dokumentumokat minden esetben postai úton küldi meg az AMS az Ön részére.


 Ha nem Ausztriában veszítette el az állását és más uniós tagállamból tért haza

Más, a fentiekben fel nem sorolt tagállamok (pl.: Németország, Egyesült Királyság, stb.) esetében az ügyfél hazai lakóhelye vagy a tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztály ügyintézője jár el elektronikusan. Amennyiben már rendelkezik a külföldi országban kiállított PDU1 igazolással a korábbi külföldi munkaviszonyáról, mindenképpen említse meg ezt az ügyintézőjének.


 Kapcsolat tagállami foglalkoztatási szervekkel, munkaügyi központokkal 


A
Tudástárunk Országinfó oldalán összegyűjtöttük Önnek minden EU/EGT ország legfontosabb linkjeit. Ezek között megtalálja mindegyik ország állami foglalkoztatási szolgálatának, munkaügyi szervezetének weboldalát is. 


Your Europe
      Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el
itt!

 

Frissítve: 2020. december 12.